93 872 07 67

PER A PREVENIR LA CARIES MILLOR FLUORUR O RESPALL?

El raspall de dents és una de les millors eines per eliminar la placa dental, que és una pel.licula que es forma sobre les dents i permet el creixement de bactèries. els millos mètodes per eliminar aquesta placa són els mecànics ( raspalls de dents, raspalls interdentals o seda dental). També hi ha productes químics que ajuden a eliminar aquesta placa bacteriana, com els detergents dels dentifricis o diferent substàncies antisèptiques (per exemple , la clorhexidina, el triclosan, o el fluorur).

Els fluorurs tenen una certa acció bactericida, però el seu mecanisme d’acció per a prevenir la càries és un altre: es conbinen amb la hidroxiapatita, el mineral que forma la part dura de les dents, i formen fluoroapatita. La fuoroapatita és més resistents als atacs àcids que la hidroxiapatita, i per tant , més resistent a la càries.

Tot i que la primera mesura per a lluitar contra la càries (i contra altres malalties) ha de ser tenir una dieta baixa en sucres i evitar menjar entre àpats, els fluorurs han demostrat eficàcia en la reducció del risc de càries. Els fluorurs poden ser sistèmics (els que es prenen per via oral), en forma d’aigües fluorades o de suplements dietètics, o bé tòpics ( els que s’apliquen sobre les dents). Els tòpics són els d’us més extès, principalment en forma de dentifricis, col.lutoris (liquids per glopeigs) i gels d’aplicació profesional. Correspondrà a l’odontòloga assessorar-nos sobre l’ús més adequat i les precaucions a éspendre amb els fluorurs.

Així, doncs, raspall o fluorurs? El raspall és necessari per evitar no només la caries, sinó també les malalties de les genives. Els fluorurs permeten reduir el risc de càries, però s’han de complementar amb una dieta baixa en sucres.

Contacte

Podràs trobar-nos a:

Plaça de la Independència, 2.
08242 Manresa, Barcelona.

13 + 3 =